top of page
Ide_Koops-removebg-preview.png

Ide Koops

Ide Koops, 40 jaar, woon in Marum (Groningen) samen met mijn vriendin, 2 kinderen en 4 katten. Zij zijn mijn basis. En besteed ook graag veel tijd met elkaar. 
In mijn kern ben ik leergierig, perfectionistisch, vind van veel dingen wat (en vaak onderbouwd), kan goed hoofd van bijzaken onderscheiden en het overzicht bewaren en sta altijd klaar om een ander te helpen. Om dat wat te balanceren lees ik veel, game ik af en toe wat, kan ik heerlijk wandelen of gewoon ergens wegdromen om zo de batterij weer op te laden. Ik werk nu 17 jaar bij KZA voor diverse klanten, het liefst dus in complexe omgevingen die ertoe doen in de samenleving. Anderen helpen door mijn inzicht te delen en stap voor stap te verbeteren is iets waar ik blij van word. En daardoor mag ik elke dag weer meer ontdekken en groeien. Samen met mijn collega’s. Dat is nog altijd mijn doel. Gezamenlijke groei.

Presentatie 1

Samenwerking voor Succes:
Wat Testers van Nieren kunnen leren

Er moet me iets van het hart. We doen onszelf als testers vaak tekort. Onze rol en waarde wordt nogal eens onderschat, en zelf werken we daar vaak actief aan mee. De parallel met onze nieren is dan ook goed te maken. Ook daarvan onderschatten wij en anderen hun waardevolle rol in het geheel.

De nieren, iedereen kent ze. Iets met zuiveren van het lichaam, resultaat is urine en vermindering van afvalstoffen.
Wat veel mensen niet weten is dat dagelijks 180 liter vocht de nieren passeren. Slechts 1,5 tot 2 liter wordt daadwerkelijk uitgescheiden. De testers, iedereen kent ze. Iets met fouten opsporen, resultaat zijn bevindingen en verhoging van kwaliteit. Ook een vorm van zuiveren.


Maar ook hiervoor is de hoeveelheid werk die onzichtbaar gedaan wordt een veelvoud van dat wat direct zichtbaar is. Aanpak, randvoorwaarden, verdiepen in de context, testgevallen bedenken en voorbereiden, omgevingen, en vele succesvolle uitgevoerde testcases om die paar (maar vaak niet onbelangrijke) bevindingen te doen.

Ja, de kijk van sommigen is relatief beperkt, terwijl zowel de nieren als testers een veel grotere rol hebben in het geheel. Naast de primaire rol (van zowel de nieren als testers) benoem ik van zowel de nieren als de testers ook 2 secundaire rollen, die nagenoeg onmisbaar zijn voor het geheel. Over de as van balans bewaken en regelen, en andere functies stimuleren. Mooie overeenkomsten, en vaak ook dingen die minder zichtbaar en daarmee bekend zijn. Daar mogen we meer over vertellen! Als laatste stap belicht ik ook dat de nieren niet zonder de rest van het lichaam kunnen functioneren. Een mens is geen optelsom van een aantal organen, het gaat om de onderlinge samenwerking. En gek genoeg, voor testers is precies hetzelfde van toepassing in hun omgevingen. Aan de hand van het Cynefin framework neem ik het publiek daar vervolgens in mee.

image-removebg-preview.png

Wendy Bruin

Ik zit al lang in het testvak en ik heb veel projecten gedaan bij verschillende klanten en met verschillende rollen. Ik ervaar heel veel plezier in het pragmatisch toepassen van verschillende testmiddelen om het ontwikkeltraject en de projecten bij de klant in goede banen te leiden. Verder raak ik snel enthousiast van nieuwe manieren en middelen om ons testvak weer een mooie boost te geven. Ik geef af en toe gastcolleges en ik spreek graag over een onderwerp waar ik een passie voor voel, mijn enthousiasme wordt tijdens het spreken snel zichtbaar.

Presentatie 2

Testen vanuit het hart met AI als nieuwe bondgenoot

Hoe kan AI testers helpen hun werk sneller, efficiënter en leuker te maken? Dat is de vraag die centraal staat in deze presentatie. Dankzij tools zoals Large Language Models, waaronder ChatGPT en LM Notebook, kunnen testers repetitieve taken automatiseren, communicatie stroomlijnen en tijd besparen voor wat écht belangrijk is: de complexe uitdagingen.

 

Tijdens deze presentatie zal getoond worden hoe deze tools jouw werkzaamheden als tester eenvoudiger, efficiënter en leuker maken. Denk aan toepassingen zoals: 

  • Automatisering van repetitieve taken: Laat AI testscripts genereren en krijg meer tijd voor strategisch werk.

  • Jouw persoonlijke AI-expert: Stel vragen aan je persoonlijke AI Testexpert.

  • Testplanningen maken: Bespaar tijd en vergroot je overzicht

  • Communicatie: Laat AI helpen bij het opstellen van lastige e-mails naar klanten.

  • Snelle documentverwerking: Neem handleidingen en technische documenten in een oogwenk op

 

Je krijgt inzicht in welke AI-tools beschikbaar zijn en hoe je ze optimaal kunt benutten. Je leert praktische tips voor het stellen van slimme vragen aan AI om betere resultaten te behalen en ontdekt hoe je jouw expertise behoudt in een tijd waarin AI steeds prominenter wordt. Daarnaast wordt middels een live demo getoond hoe je je eigen ChatGPT-configuratie kunt opzetten en veilig kunt gebruiken tijdens het testen en hoe LM Notebook grote documenten razendsnel toegankelijk maakt.

Kortom: Ontdek hoe je met AI slimmer kunt werken, zonder dat je vakkennis en kritisch denken verloren gaan. Samen met AI maken we het testvak nog leuker en uitdagender!

ac8cde29-c4cb-4b98-a3f6-2c5ef5d197e9-removebg-preview.png

Damiën van der Wal

Mijn naam is Damiën, maar ik ben veel meer dan alleen mijn naam.

Ik hou van ontmoeten, leren en samen zijn. Binnen mijn werk als testspecialist is de klantwaarde (de acceptatie) mijn primaire drijfveer. Goede kwaliteit krijgen waar de klant om vraagt en verdient. Dit begint bij de personen die het opleveren. Als spreker betrek ik de groep waarvoor ik sta en soms ook zit. Intern heb al veel veel presentatie en sessies gegeven. Bij opdrachten ook, maar dan test gerelateerd.

 

Ik zoek naar mijn debuut op een conferentie en dat wordt dus bij TestMass.

Presentatie 3

De psychologische nier vanuit het hart

Als tester hebben wij voortdurend te maken met nieuwe opdrachten, locaties, teams, opdrachten, rollen. Ik neem jullie mee in de wereld van Psychologische Veiligheid en Intermenselijk Risico. Hoe komt het dat we geen vraag durven te stellen, wat houdt ons tegen om een mening te geven? Waarom praten we niet eenvoudig over gemaakte fouten? En wat doet dit met ons als testers op deze steeds veranderlijke werkvloer? De rode draad binnen mijn presentatie is menselijk contact. 

 

Ik maak mij sterk om te zorgen dat onveiligheden uit personen en teams worden gehaald waardoor het geheel beter functioneert. 

En waar ligt de overeenkomst met het functioneren van onze nieren?

En wat kunnen wij nog meer bereiken met Psychologische Veiligheid?

foto_Laurens_en_Ard-removebg-preview.png

Laurens & Ard Kramer

Ard is een 'tester by heart' en is al sinds het vorige millennium actief in de testwereld. De inzichten die hij daar heeft opgedaan, heeft hij al vaak op (internationale) podia en in workshops gedeeld waar hij ook veel leert van de interactie met het publiek. Hij heeft een brede belangstelling waarbij hij ook kijkt naar andere vakgebieden om te zien wat we daar van kunnen leren. Om die reden heeft hij Laurens gevraagd, die sinds dit jaar als sportarts ('niet in opleiding" zoals dat officieel heet) werkzaam is, om zijn kennis en ervaring te delen op het gebied van testen. Als sportsarts voert hij veel testen uit op sporters die op verschillende prestatieniveaus actief zijn (Testen waarbij uitdrukkelijk ook naar het hart wordt gekeken als motor van de sportende mens.) Laurens staat regelmatig op het podium om sporters en trainers voorlichting te geven om blessures te voorkomen.

Presentatie 4

Testen in hart en nieren?

Laten we het eens een sportarts vragen….

Wij, software testers, moeten vooral niet denken dat we de enige zijn die testen (en ja dat is een open deur). In ieder geval kan het niet kwaad om af en toe eens om ons heen te kijken, hoe ‘anderen’ testen. In dit specifieke geval een sportarts.

In onze presentatie komt aan de orde hoe een sportarts met testen omgaat (en natuurlijk gericht op het hart waarbij we graag ook de nieren willen proeven van de sportarts). Hierbij zullen we kijken naar verschillende invalshoeken waarbij de verschillen en overeenkomsten in de aanpak, tools en rapportage aan de orde komen.

We willen dit doen in een twee gesprek aan de hand van een aantal vragen, zoals:

- Hoe maak je een goede risico-inschatting, van een systeem onder test versus een sporter (zowel in de spreekkamer als op het sportveld)?

- Hoe worden de testuitkomsten bepaald, welke testprocessen worden daarbij gevolgd?

- Hoe sluit een testaanpak aan op basis van de complexiteit van het systeem of de software die je test? Zou een vergelijkbare benadering werken voor fysieke tests bij mensen? Welke tools kunnen hierbij gebruikt worden?

- Hoe geef je goed feedback over de testresultaten? Wat kunnen we leren van een sportarts waar de patiënt ook het testobject is?

We willen ook ruimte aan het publiek geven om ook een aantal vragen te stellen, gerelateerd aan het thema (Vragen over persoonlijke klachten worden niet in behandeling genomen 😉). We hopen hiermee meer inzichten te geven in de afwegingen van een testende sportarts versus een software tester, waarmee onze kijk op testen verrijkt kan worden.

Pasfoto_Rowena_Belt-removebg-preview.png

Rowena Belt

Ik ben een Test Automation Engineer en werk sinds 2020 voor Sogeti. Oorspronkelijk kom ik uit Apeldoorn, maar ik woon nu al 4 jaar in Oss samen met mijn vriend. Ik vind het leuk om me vast te bijten in nieuwe uitdagingen op het gebied van test automatiseren en het opzetten van een test strategie. Daarnaast zoek ik regelmatig manieren om uit mijn comfortzone te stappen om mezelf uit te dagen en verder te ontwikkelen. Eén manier hiervan is het geven van presentaties. Ik ben hierbij klein begonnen, maar ondertussen heb ik al twee keer op de QXDay van Sogeti, heb ik op het voorjaarsevent van TestNet gepresenteerd en heb ik een keynote gegeven op het najaarsevent van de Belastingdienst. Naast dat ik presenteren leuk vind om te doen, doe ik dit ook omdat ik het belangrijk vind om te laten zien dat ook een toch wat introvertere (jongere) vrouw succesvol kan zijn op een podium.

Presentatie 5

Handmatig vs. geautomatiseerd testen:
Een gezonde balans in je teststrategie

Er bestaan veel vooroordelen over zowel handmatig testen als geautomatiseerd testen. Zo wordt handmatig testen vaak gezien als langzaam en ouderwets en automatiseren als snel en iets wat meer toekomst bestendig is. Het tegenover elkaar zetten van automatiseren en handmatig testen vind ik een verkeerde ontwikkeling.

Automatisering en handmatig testen vullen elkaar juist goed aan en ze hebben beide hetzelfde doel, namelijk het mitigeren van risico en inzicht geven in de kwaliteit. Daarnaast stellen beide soorten testers vragen over kwaliteit, proberen ze ervoor te zorgen dat het product de gewenste kwaliteit heeft en proberen ze het hele team mee te krijgen om de kwaliteit te verbeteren.

Een methode om beide vormen van testen te combineren is het opstellen van een test strategie. Bij het opstellen van de teststrategie betrek je niet alleen de testers, maar ook de rest van je team. Kwaliteit is namelijk altijd een team inspanning: iedereen heeft vanuit zijn eigen rol impact op de kwaliteit, en daarnaast ook zijn eigen perspectief op zowel kwaliteit als risico.

 

Tijdens deze presentatie laat ik zien hoe je een teststrategie opzet waarbij ik zorg voor een gezonde balans is tussen handmatig en geautomatiseerd testen.

bottom of page